cadrilac_thorium_img Ce ai zice daca masina ta ar trebui alimentata o singura data la 100 de ani? Sau cum ar fi sa ti se vanda masina cu 5-10-20 de ani garantie si sa nu fie niciodata nevoie sa o alimentezi? Suna de domeniul filmelor SF, ati zice, nu? Ei bine, se pare ca o noua substanta e pregatita sa intre pe piata combustibililor auto, Thoriu.

Se pare ca acest vis nu este atat de departe de realitate si in niciun caz irealizabil. Sunt multe tari care studiaza problema folosirii Thoriului ca si combustibil pentru masini.

cadrilac_thorium

Ce este Thoriu / Thorium ?

Thoriu sau Thorium in engleza (cum preferati) este un element chimic natural radioactiv, cu numar atomic 90. Adica pentru cine nu-si mai aduce aminte de lectiile de chimie din liceu, are “vreo” 90 de electroni care se invart in jurul atomului. Simbolul chimic este Th si se gaseste in natura. Descoperirea lui se datoreaza unui minierolog norvegian, Morten Thrane Esmark.

Numele lui are legatura cu Thor, zeul razboiului, de unde i se trage si numele si este considerat a fi combustibilul nuclear al viitorului. Din cate am inteles, in urma reactiilor nucleare, rezulta un gaz radioactiv, radium, care e ceva mai putin periculos decat rezultatul dintr-o centrala nucleara care functioneaza pe baza de uraniu si care are ca rezultat plutoniul folosit la bombele nucleare. Eu la chimie am cam fost corigent, asa ca nu ma bag in discutii prea avansate la capitolul asta.

Referitor la culoare, toriul este un metal alb-argintiu, dar in mediu umed si bogat in oxigen incepe sa se oxideze, devenind cenusiu si, in cele din urma, negru. Ma opresc aici cu explicatiile, pentru ca nu vreau sa creada lumea ca m-am apucat sa studiez mai nou chimia, chiar daca ma uit la Breaking Bad din cand in cand.

Concept Cadrilac – Masina alimentata cu Thoriu

Masina care v-a atras privirile la inceputul articolului este un Cadrilac. Mai bine zis, un concept nascut in anul 2009 si expus in cadrul Chicago Auto Show. Modelul din imagine este proiectat de catre Lorus Kulesus.

Din calcule a reiesit ca o masina alimentata cu 8 grame de thoriu ar putea parcurge cam 500.000 de km. Nu suna rau, nu?

Conceptul este unul destul de simplu. O raza laser ar putea incalzi thoriul, iar acesta ar produce aburi intr-un sistem inchis. Acest abur ar putea roti o turbina si produce la randul ei energie electrica, iar de aici mai departe cred ca deja solutii exista pe piata. Avand in vedere ca thoriul emite radiatii foarte slabe si este indeajuns o folie subtire de aluminiu pentru a ne proteja de radiatiile respective, cat si faptul ca din materialul rezultat nu se pot construi arme de distrugere in masa, cred eu ca este foarte plauzibila aparitia unei astfel de masini.

Concluzii

Stiu, si de masinile electrice se vorbeste de vreo 10 ani si abia acum isi fac aparitia, timid, primele modele. Probabil si in cazul masinilor alimentate cu surse de energie alternativa vor trece niste ani pana vom vedea prima masina de serie alimentata cu asa ceva. Deja sunt sigur ca vor aparea mituri despre aceste masini si voi auzi oameni care vor spune “nu merg eu cu bomba in portbagaj”, pentru ca in urma cu 10 ani, la fel spuneam si despre buteliile de gaz GPL, iar acum tot mai multe masini sunt alimentate astfel, existand modele care vin cu un astfel de sistem chiar de pe portile fabricii.

Asa ca va cer sa nu fiti limitati, sa nu spuneti ca nu se poate, ca e prea frumos ca sa fie adevarat, sau ca mai stiu eu ce conspiratii mondiale secrete nu vor ca aceste masini sa iasa pe piata. Eu sunt un visator si prefer sa vad ca incet, incet visele mele devin si realitate.