Cum sa ajuti un blogger sa creasca

Posted by

Zilele trecute cineva mi-a dat un link de pe blogul Mirunei (vezi aici articolul) pentru ca i-a placut si probabil a simtit nevoia sa-l distribuie si altora. L-am citit si prima intrebare pe care am adresat-o a fost: „Ai comentat la articol?”, pentru ca unul din lucrurile prin care poti sa iti arati cel mai usor sustinerea este lasand un comentariu la articole. Pe vremuri faceam o paralela intre actorii de pe o scena care primesc aplauze si bloggerii care primesc comentarii. Dar in ziua de azi nu prea mai comenteaza lumea, da un like repede daca vede butonul la indemana si a trecut mai departe la un alt site.

Dar nu despre asta voiam sa va vorbesc in articol, ci despre modul cum imi place mie sa ajut un blogger sa creasca atunci cand viata imi ofera suficient timp sa-l mai si citesc sau cand ajung pur si simplu din intamplare, cautand ceva pe google, la un articol.

1.  Ii dau share pe facebook

Daca articolul mi-a placut si este util, atunci presupun ca poate fi un articol util si prietenilor mei de pe facebook, asa ca ii dau share. Ma intereseaza prea putin daca e sau nu un articol sponsorizat si mai mult daca e util si altora sau mi-a placut in mod deosebit. Nu obisnuiesc sa dau like, ca nu am inteles prea bine cine vede like-urile, ca eu traiesc cu impresia ca vad pe wall doar share-uri.

2. Il mentionez in articolele mele

Pentru ca am blog si cumva, chiar daca am facut ceva pasi in spate, pot sa spun ca fac parte totusi din aceasta comunitate a bloggerilor din Romania si uneori pun bloggerii preferati in articolele mele. Un bun exemplu e cel de mai sus, cu Miruna, desi aici multumirile merg catre ea si pentru ca mi-a dat o idee buna de articol.

3. Comentez la articolele lui

Nu comentez nici de dragul de a comenta si nici nu sunt eu foarte interesat ca sa vada ca am comentat eu pe blogul lui, dar daca simt ca prin ceea ce am de spus aduc valoare articolului, atunci ii las un comentariu pe blog. Asa ca cel mai probabil nu o sa vedeti comentarii puse de mine de genul: „Foarte fain articolul”. Asa cum am spus si la inceputul articolului, comentariile sunt ca aplauzele pentru actor, il incurajeaza sa scrie si sa continue munca la dezvoltarea blogului.

4. Ii dau sfaturi utile

Daca greseste, atunci il abordez pe privat si ii spun unde cred eu ca a gresit. Daca face ceva fain pentru cei din jur, atunci il laud in mod public. De multe ori promovez si bloggeri mici, aflati la inceput de drum, chiar daca stiu ca o mare parte dintre ei vor disparea in urmatorii 2-3 ani, asa cum au disparut multi altii de-a lungul timpului. Scopul meu nu e sa ii arat cat de prost e el si cat de destept sunt eu, mai ales ca multe din greselile pe care le vad astazi la unii bloggeri le-am facut si eu cand ma aflam la inceput de drum.

5.  Ma bucur atunci cand are parte de advertoriale

Atunci cand vad advertoriale, le citesc cu mare atentie, ma uit atat la modul in care a tratat problema, astfel incat nici sa nu laude excesiv un produs, dar nici sa dea cu el de pamant. Daca imi place modul lui de a trata astfel de articole platite, atunci il recomand mai departe (vezi punctul 6).

6. Il recomand clientilor mei

Pentru ca business-ul meu se invarte in zona aceasta a publicitatii online, de multe ori ajung sa recomand alti bloggeri celor cu care lucrez. Daca am o relatie mai apropiata deja cu bloggerul respectiv, ii cer un ratecard si il dau direct clientului cu datele de contact ale respectivului. Daca nu-l cunosc, atunci ii spun clientului ca imi place cum scrie si ca ar fi bine sa incerce sa-l contacteze. Nu pun prea mare accent pe faptul ca bloggerul ar trebui sa stie ca eu l-am recomandat; daca clientul e multumit, vine si data viitoare la mine sa-i recomand pe cineva, pentru ca in mine are incredere. Sunt si bloggeri pe care nu-i recomand, nu-s tocmai un sfant, asa ca am un blacklist frumos, cu bloggeri de evitat, fie din cauza unor rafuieli personale, dar de cele mai multe ori din cauza ca au fost neseriosi.

Foarte amuzanta a fost o faza de acum cateva luni, cand am recomandat un blogger pe care pot sa spun ca nu-l am la suflet, a facut o chestie care nu trebuia facuta pentru un prieten de-al meu, acesta i-a spus ca uite, Dragos zice ca nu e ok treaba asta si el a sarit in sus ca ce stiu eu, ca nu ma pricep. Prostul nu stia ca eu il recomandasem, dar pentru ca stiam ce relatie buna avem, i-am spus amicului meu sa-i spuna ca l-a gasit pe net. Data viitoare oricum nu mai prinde recomandare de la mine, asta e clar.

7.  Il ajut atunci cand vad ca are probleme tehnice

Asta daca e cazul, sunt si bloggeri care se pricep indeajuns de bine nu doar la scris, dar si la partea tehnica din spatele blogului, dar si multi care fie instaleaza plugin-uri aiurea, fie nu configureaza cum trebuie anumite setari ale wordpress-ului. Aici le dau un e-mail daca observ problemele respective, dar de cele mai multe ori vin ei si ma intreaba. L-am lasat la urma, ca daca vine sa ma intrebe, nu prea stau sa vad daca e sau nu dintre bloggerii mei preferati; daca pot sa-l ajut, il ajut. Acum sa nu credeti ca raspund tuturor celor care ma intreaba: „Ce ar mai fi de facut la blogul meu?”, ci raspund la intrebari si probleme specifice.

In concluzie

Daca ai un blogger preferat, ajuta-l sa creasca. Neconditionat. Nu te astepta la vreo recompensa din partea lui, gandeste-te doar la faptul ca iti furnizeaza un continut de calitate, uneori zilnic si asta necesita timp care in final inseamna bani. Aud uneori oameni care se plang ca X-ulescu scria foarte misto, dar de cand si-a luat un job, nu mai scrie deloc sau si-a inchis blogul. A facut-o pentru ca tu nu l-ai ajutat sa creasca si sa ajunga la nivelul in care sa poata sa traiasca din blog.

Desi eu nu pot sa spun ca traiesc din blogging, ma ocup cu antreprenoriatul in ultima vreme, unul din nucleele business-ului meu este creatia de continut de calitate pentru blogurile noastre sau ale clientilor nostri. Chiar si asa, in conditiile in care timpul meu e ceva mai limitat, imi rezerv placerea de a scrie macar o data pe saptamana pe blog. As vrea sa scriu macar o data pe zi, dar sunt atat de multe proiecte la care vreau sa lucrez, incat cu greu mai ramane timp si sa-mi astern gandurile pe un blog.