Furtul de identitate in social media

Posted by

Vorbeam zilele trecute cu o amica si am intrebat-o de ce nu are poze cu ea pe facebook. Inaninte sa stiu cine e suspectam contul respectiv ca ar fi unul fals.

Mi-a povestit ca pe vremea cand statea la camin o colega de camera a furat niste poze de pe profilul altcuiva ca sa faca un profil fals prin care sa-si testeze iubitul. Ea nu ar fi vrut sa ajunga ispita cuiva pe interent si din acest motiv se ferea sa aiba poze cu ea pe net.

Am ras. I-am explicat ca aia e cea mai mica problema pe care o poti avea in cazul furtului de identitate si ca daca aia e singura problema pe care ea si-o imagineaza atuci poate sa puna linistita oricate poze cu ea pe facebook sau alte retele sociale.

 

Ce se poate intampla mai rau?

Chiar zilele acestea Cristian Manafu se confrunta cu problema unui cont fals creat cu numele lui pe instagram. Problema e ca persoana respectiva, mai putin bine intentionata nu doar si-a creat un cont fals dar dupa aceea s-a apucat sa si dea mesaj unor companii si sa incerce sa creeze un conflict cu brandurile respective.

Am patit-o si eu in urma cu cativa ani cand cineva s-a apucat sa comenteze in numele meu (folosind numele si adresa mea de e-mail) pe anumite bloguri mari din Romania, in special la Arhi si la Zoso. Motiv pentru care eu nu pot comenta pe cele doua bloguri de mai multi ani de zile.

Banuiesc ca posta injurii, nu stiu exact ce s-a intamplat dar nici nu pot sa spun ca nu dorm noaptea din cauza asta, ca l-a injurat pe Arhi nu vad eu asa o problema, am cautat doar sa-i explic ca daca o faceam eu mi-o asumam, pentru ca imi asum prostiile pe care le fac. Pe la Zoso mai vad cate un articol bun la care simt nevoia sa-mi aduc si eu contributia si nu pot dar nu e nici asta un capat de tara.

 

Cum poti lupta cu astfel de cazuri?

Primul lucru e sa il raportezi si eventual sa rogi si niste prieteni sa faca acelasi lucru, sa raporteze contul fals astfel incat acesta sa fie blocat. Se pare insa ca in cazul instagram lucrurile nu se misca chiar atat de repede pre cum ar trebuii.

In al doilea rand, daca faptele sunt grave te poti adresa politiei. Sunt si aici mici trucuri care pot face ca politia sa deschida sau nu un dosar, nu am sa vi le spun aici dar cand primeam telefoane anonime am fost la un pas sa ma adresez politiei.

 

Mai mult decat pozele de pe facebook

Cine activeaza in zona crypto si are conturi pe cateva exchangeuri mari stie ca a trecut printr-un proces de verificare prin care a trebuit sa trimita poza cu buletinul, poza cu el si de multe ori chiar si o poza cu tine tinand buletinul sau alt act de identitate in mana. 

Unde s-a putut am incercat sa dau permisul auto si nu cartea de identitate dar pot sa spun ca acolo trebuie sa studiezi cu atentie cui dai copi dupa acte si problema nu se pune problema doar cui le dai pentru ca in cazul unui atac cibernetic s-ar putea sa ajunga totusi in mana unor persoane cu adevarat rau intentionate, unele care nu vor sta sa injure branduri in social media in numele tau.