mai 24

In asteptarea deciziei cu privire la Ordonanta de Urgenta in cazul transportatorilor

In asteptarea deciziei cu privire la Ordonanta de Urgenta in cazul transportatorilor

Avand in vedere ca anumite firme, companii, (UBER si nu numai) de transport de persoane isi desfasoara activitatea fara sa respecte legea, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (C.O.T.A.R) anunta ca transportatorii asteapta Ordonanta de Urgenta cu privire la faptele mai sus, iar mai multe detalii despre asta gasiti si aici, dar si pe pagina de facebook.

Un lucru important de spus este acela ca transporturile rutiere aduc anual 4,7% din PIB, si tot cam acelasi procent este reprezentat de dauna pe care o aduce concurenta neloiala la bugetul statului roman. Mai trebuie spus ca transportatorii de persoane asteapta aceasta Ordonanta de Ungenta a Guvernului, de mai bine de 3 ani in speranta ca cei care realizeaza transport neautorizat si nelicentiat vor fi scosi in afara legii, fara sa mai pericliteze activitatea acelor firme ce respecta legislatia in vigoare, dar si a acelor persoane ce folosesc transportul rutier.

Pentru ca aceasta Ordonanta de Urgenta sa intre in vigoare mai este nevoie de acordul Ministrului Transporturilor, acelasi ministru ce in 2015 a introdus sintagma „in mod repetat” in legea 38/2003, ceea ce a dus la existenta acestor activitati ilegale. Totodata trebuie sa  mai amintim si faptul ca transportatorii autorizati sunt obligati sa aiba case fiscale pe fiecare masina in parte si sa respecte Codul Fiscal, pe cand cei ce inseala statul  nu li se impun astfel de conditii.

Si de asemenea se mai aduce la cunostinta faptul ca in Codul Fiscal nu scrie ca printr-o aplicatie oarecare, prin tarifele dinamice in functie de trafic si aglomeratie, oricine poate incasa bani sau contoriza o „cursa” din punctul A in punctul B fara sa respecte legislatia. Un alt factor important este acela ca Primaria Capitalei a raspuns cu promtitudine solicitarilor, cu privire la cerintele tuturor asociatiilor taximetristilor licentiati, cerinte precum: eliminarea concurentei neloiale, practicate de cei ce ofera servicii ilegale de taximetrie.

Cerintele celor de la Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania fac referire la respectarea dreptului de a desfasura activitatea fara concurenta neloiala din partea celor care nu respecta prevederile legale. Pe de alta parte consumatorii de astfel de servicii ar trebui sa ia in calcul faptul ca piratii transportului de persoane nu fac altceva decat sa realizeze o gaura in bugetul de stat si bineinteles in bugetul tuturor contribuabililor.