Dificultatile financiare ii determina pe oameni sa caute diverse solutii pentru a iesi din impas. De foarte multe ori, imprumuturile de la banci nu sunt o solutie, pentru ca ele necesita o perioada mare de timp pentru a fi accesate si atunci atentia si sperantele celor care au nevoie urgenta de bani sunt indreptate catre un credit rapid IFN, ce poate fi obtinut in doar cateva ore.
Ce este un IFN
IFN este acronimul de la Institutie Financiara Nebancara, adica o entitate diferita de institutia de credit bancara si care desfasoara activitati de creditare in conditiile stabilite de lege. In Romania, functionarea IFN-urilor este reglementata prin Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare.
IFN-urile pot acorda, potrivit acestei legi, urmatoarele tipuri de credite: ipotecare, de consum, imobiliare, microcredite, finantare de tranzactii comerciale, operatiuni de scontare, factoring si forfetare, emiterea de garantii, leasing financiar, acordarea creditelor cu bunuri in gaj sau prin amanetare, dar si alte forme de finantare.
Fiecare IFN este obligat sa se inscrie intr-un registru BNR: Registrul Special, Registrul de Evidenta sau Registrul General.
Avantajele majore ale IFN-urilor
Cel mai important avantaj al unui credit cu buletinul este rapiditatea cu care banii sunt primiti din momentul in care a fost lansata cererea catre IFN. Pentru ca procedura este una simpla, care nu necesita un dosar consistent cu acte si care nu are nevoie de aprobari de la mai multe comisii, timpul este cat se poate de redus. In unele cazuri, banii sunt virati chiar in cateva ore in contul solicitantului.
Un alt avantaj al creditelor rapide de la IFN a fost sesizat in special in pandemie, cand autoritatile au recomandat distantarea fizica pentru a evita raspandirea coronavirusului. Astfel, a apela la mediul online pentru a cumpara produsele de care au nevoie a devenit o necesitate pentru foarte multi oameni, iar unii dintre ei au solicitat credite online pentru a-si putea acoperi nevoile. Fara stat la cozi, fara interactiune cu ceilalti clienti sau cu angajatii institutiilor bancare sau nebancare, fara teama ca ar putea contracta virusul si, mai ales, din confortul propriei locuinte, oamenii au remarcat cat de simplu este sa obtina un imprumut.
Daca in cazul bancilor rata de respingere a unui credit este destul de pronuntata, in cazul IFN-urilor sunt acceptate chiar si cererile venite din partea persoanelor aflate in Biroul de Credite. Astfel, un credit IFN online este mult mai usor de obtinut.
Un beneficiu pe care toti cei care apeleaza la IFN-uri pentru un imprumut trebuie sa-l stie este acela ca procesul decurge in siguranta. Pentru ca platformele sunt imbunatatite frecvent, este redus la minim riscul de frauda pe internet sau de furt de date personale. Cu toate acestea, doritorii trebuie sa fie foarte atenti si sa aleaga IFN-uri cunoscute, care se afla de mai mult timp pe piata si care au review-uri pozitive de la clienti. Platformele care nu inspira siguranta si care nu ofera avantajul transparentei creditului trebuie evitate.
Nu in ultimul rand, imprumuturile de la institutiile nebancare nu implica un numar mare de acte, ci, in majoritatea cazurilor va fi nevoie de: cartea de identitate, dovada unor venituri stabile si de un cont bancar.
Etapele prin care se poate accesa un imprumut nebancar cu buletinul
Procesul prin care se poate accesa un credit de la un IFN este similar in foarte multe cazuri si presupune parcurgerea urmatorilor pasi:
- inregistrarea in platforma IFN-ului, prin crearea unui cont;
- completarea si transmiterea cererii de creditare, impreuna cu actele solicitate;
- semnarea contractului de imprumut
In momentul in care solicitantul completeaza cererea de imprumut, el trebuie sa specifice toate informatiile necesare, in special valoarea creditului pe care si-l doreste si termenul de rambursare. De regula, un contract pentru un imprumut nebancar cu buletinul se genereaza automat si urmeaza ca el sa fie aprobat, lucru care se intampla destul de repede, de obicei. Dupa aceste etape, banii vor fi virati in contul solicitantului, iar acesta va trebui sa respecte toate prevederile din contract, printre care rambursarea sa fara intarzieri.
Cum se platesc ratele
Specialistii de la CreditCuBuletinul.ro spun ca rambursarea creditelor se face in moneda in care acestea au fost acordate. Exista posibilitatea ca imprumuturile sa fie rambursate anticipat, fara ca respectivul creditor sa perceapa, de obicei, comisioane sau compensatii.
In general, plata ratelor catre institutiile nebancare se poate face prin mai multe metode, aduse la cunostinta fiecarui beneficiar. Cele mai utilizate modalitati de plata sunt: online pe pagina IFN-urilor, in conturile bancare ale IFN-urilor sau prin terminale SelfPay.
In concluzie, imprumuturile nebancare se pot obtine mult mai usor si mai rapid decat cele bancare, cu un numar minim de acte. Cu toate acestea, este nevoie de o informare atenta asupra conditiilor de acordare, avand in vedere ca, de regula, aceste credite sunt mai scumpe decat cele acordate de banci.