Bloggeri vs Vloggeri

Posted by

Aud des discutandu-se despre subiectul acesta si despre cum toata lumea trece pe video si ma amuza teribil. Stiti de ce? Pentru ca se discuta de asta de vreo 3-4 ani pe la conferintele din Bucuresti si abia de vreun an au inceput sa se agite lucrurile. Da, vloggerii sunt pe val, dar cum s-a intamplat si cu blogosfera, valul trece, dupa el raman doar cativa.

Da, e la moda sa ai un vlog, dar ceea ce nu stiu multi e ca vor aparea (daca nu au aparut deja) o puzderie de vloggeri care iti vor face concurenta. Si cand sunt multi, preturile scad; si daca scad, lumea se apuca de lucruri mai profitabile, unii se angajeaza pe la tv sau fac o scoala de actorie, altii se duc pe joburi de comunicare. Daca vrei sa si monetizezi, trebuie sa fii bun si sa stii ceea ce vrei sa faci, de ce o faci si care sunt obiectivele tale pe termen lung.

Probabil din punct de vedere al branding-ului, un vlogger sta mult mai bine decat un blogger, are mai multi fani, dar cred eu ca monetizarea se face mult mai greu, dar sa nu vorbim de monetizare, ca toti o facem din placere, pana la un anumit nivel. Problema e ca blogurile inca exista de vreo 10-15 ani si produc bani, aduc valoare si informatie utila. Culmea e ca cele doua – blogul si vlogul – se pot completa unul pe celalalt intr-o reteta de succes.

Spre exemplu, daca vreau sa tai ananasul, ma uit pe un tutorial pe youtube despre cum se face asta si am rezolvat problema. Dar daca vreau sa construiesc un sistem fotovoltaic, am nevoie de informatie scrisa, de calcule, de intelegerea unor principii din fizica, parca nu imi ajunge doar un clip de pe youtube. Zilele trecute cautam informatii despre constructia unei magazii de unelte de gradina, am gasit un clip pe youtube foarte frumos care arata pas cu pas cum se taie si cum se imbina fiecare element al structurii, dar nu-mi oferea schemele sau grosimile stalpilor sau ale altor materiale. Cam riscant sa te apuci sa construiesti ceva fara sa ai astfel de date, doar pe baza unui clip de pe youtube (montat frumos, de altfel), asa ca am ajuns inapoi pe bloguri si chiar forumuri in cautarea de noi informatii.

Deci cumva, cred ca blogul ar putea fi totusi un element cheie chiar si in succesul pe care il poate avea un vlogger, cred ca impreuna, imbinate, cele doua dau forta cu adevarat si aduc valoare pe o piata care este concurentiala.