Cum redobandesti permisul auto daca ti-a fost suspendat

Posted by

Soferii care savarsesc o abatere grava de la regulile de circulatie si sunt luati in vizor de catre un organ de politie, sunt sanctionati atat cu o amenda cat si cu suspendarea permisului de conducere. Vestea buna este ca aceasta sanctiune este una pe termen limitat. In functie de cat de grava se dovedeste a fi contraventia, perioada in care unui sofer ii va fi interzis sa conduca se incadreaza intre 30 si 90 de zile. 

Cu toate acestea, pentru a-si redobandi permisul suspendat, orice conducator auto trebuie sa reuseasca sa indeplineasca anumite conditii legale, care ii pot micsora sau mari perioada in care nu se va mai urca la volan. 

Daca si tu vrei sa afli conditiile legale de care trebuie sa tii cont atunci cand trebuie sa iti recuperezi permisul de conducere, dar si care sunt procedurile prin care iti poti redobandi statutul de sofer, atunci acest articol ti se potriveste perfect. 

Se poate reduce perioada de suspendare a permisului auto?

Da, soferii care nu au respectat regulile de circulatie si carora le-a fost suspendat permisul auto pentru cel putin 60 de zile, datorita abaterilor pe care le-au savarsit, pot solicita reducerea acestui termen. Totusi, aceasta solicitare se poate face numai in cazul anumitor contraventii, printre care se numara si: nerespectarea procedeelor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale, trecerea pe rosu, nerespectarea prioritatii de trecere sau circulatia pe sens opus. 

Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a-ti redobandi permisul de conducere?

Conducatorii auto carora le-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de cel putin 60 de zile, au sansa sa sustina un examen teoretic prin care sa reduca perioada de asteptare la numai 30 de zile. Cu toate astea, de aceasta metoda se pot bucura numai cei care au mai mult de un an experienta la volan si care nu au sustinut examenul de redobandire in ultimii 3 ani. 

Orice persoana va sustine examenul de teorie in resedinta de judet de unde i-a fost emis permisul de conducere, iar daca va promova acest test, va trebui sa trimita actele doveditoare pe raza IJP-ului in care a savarsit contraventia.

Una dintre conditiile de baza cand vine vorba despre examenul teoretic de redobandire este ca acesta poate fi sustinut numai in primele 30 de zile de la data in care a intrat in vigoare suspendarea permisului de conducere. 

Deci, in situatia in care iti este retinut permisul, dar primesti o dovada de circulatie valabila 15 zile, examenul se sustine la 30 de zile dupa ce expira dovada de circulatie.

Daca te pregatesti pentru redobandire pe odat.ro gasesti informatii legate de actele necesare pentru dosar 

Pentru a reusi sa treci cu succes peste proba de redobandire trebuie sa raspunzi corect la cel putin 13 din 15 intrebari. Daca ai promovat acest examen iti vei primi permisul dupa 30 de zile, numai daca intocmesti un dosar care sa contina urmatoarele documente: copie dupa dovada de conducere, copie dupa buletin, dovada pentru plata amenzii, dar si o cerere tip prin care sa soliciti reducerea perioadei de suspendare. 

Ca sa fii sigur ca iti vei recupera mai rapid permisul de conducere, va trebui sa te informezi in ce consta examenul teoretic, dar si sa exersezi diverse chestionare. Daca te pregatesti pentru redobandire pe odat.ro poti gasi diverse sfaturi utile pentru intreg procesul de recuperare al statutului de sofer.