cabinet stomatologic

Dr. Negru Andreea iti dezvaluie cateva lucruri despre respiratia urat mirositoare si cauzele sale

Posted by

Daca ai constat ca respiratia ta a devenit mai putin placuta si nu stii ce trebuie sa faci pentru a combate problema, dr. Negru Andreea impreuna cu echipa Orto Care iti ofera cateva informatii utile.

Multe persoane, odata cu aerul expirat, emit si un miros neplacut, deranjant pentru cei din jur. Vorbim despre o tulburare extrem de delicata, cunoscuta cu numele de halena sau halitoza.

Ce spune dr. Negru Andreea despre necesitatea combaterii problemei?

”Adeseori neglijata, halena poate genera disconfort in randul celor afectati, cu repercusiuni serioase in plan emotional. Practic, unui subiect afectat de halena, ii va fi compromisa capacitatea de comunicare.

Este foarte usor de tras concluzia ca tulburarea are un puternic impact social.

Persoanele suferinde intampina dificultati sa relationeze si incearca prin variate mjloace sa camufleze situatia. Din cauza mirosului, se simt jenate sa interactioneze si ajung sa evite contactul apropiat, preferand sa se izoleze de restul lumii.”

Tulburarea este mult mai frecventa decat se crede. Se manifesta indiferent de varsta si sex, dar ponderea majora se regaseste in randul adultilor. Potrivit estimarilor, circa 1 persoana din 3 se confrunta cu halena, insa nu neaparat cu forme la fel de severe.

Care sunt posibilele cauze ale respiratiei urat mirositoare?

In legatura cu aceasta intrebare, dr. Negru Andreea raspunde ca la origini se pot afla variati factori:

Probleme ale cavitatii orale

”In proportie majoritara, halitoza este asociata cu o carenta in igiena orala. Efectuata necorespunzator, favorizeaza proliferarea bacteriilor si descompunerea resturilor de mancare.”

Insa mirosul neplacut din gura poate reflecta si o problema locala, precum:

  • Cariile dentare (devin un fel de ”rezervor” in care stagneaza reziduurile alimentare);
  • Boala parodontala (intr-un stadiu incipient, se recunoaste prin sangerarile gingivale).

Afectiuni respiratorii si digestive

”Desi mai rare, nu sunt excluse nici afectiunile tractului respirator superior si inferior (faringita, amigdalita, sinuzita, bronsita, etc.). In general, halitoza tipica acestor maladii se datoreaza prezentei secretiilor purulente.”

Inca si mai rare sunt cauzele corelate cu bolile aparatului digestiv. Cu toate acestea, persista opinia ca respiratia urat mirositoare are in principal cauze gastro-enterice precum digestia lenta, aciditatea, refluxul gastroesofagian, etc.

Alte cauze

In aceasta categorie, pentru a nu intra si mai mult in amanunt, tot de la dr. Negru Andreea, aflam ca halitoza include printre factorii declansatori:

  • Variate alte maladii si probleme metabolice: diabet, insuficienta renala, tulburari hepatice, etc.;
  • Unele obiceiuri si substante ( fumatul, alcoolul, medicamentele, etc.);
  • Dieta incorecta (consumul excesiv de produse lactate de fermentatie, de carne rosie, cabohidrati simpli, grasimi, dar si repausul alimentar).

Recomandari

Independent de localizarea ”vinovatilor”, masurile de prevenire si tratare vor incepe cu o foarte riguroasa igiena orala. De multe ori, periajul zilnic inlatura o buna parte din problema.

Daca la origini se afla o patologie, indiferent de natura ei, ajutorul medicului specialist va fi indispensabil. In astfel de cazuri, nu ajunge o ”cosmetizare” a problemei.

De pilda, ceaiurile si uleiurile esentiale pot fi privite doar ca un remediu simptomatic, care nu elimina problema de la radacina. Acestea garanteaza efecte de moment, ”mascand” temporar respiratia neplacuta.

Prima vizita se va face intr-un cabinet stomatologic. Deoarece pentru circa 90 % dintre pacienti, sursa problemei se afla chiar in cavitatea orala.