Isi revine blogosfera?

Posted by

Satui de toate escrocheriile pe care le face Facebook, se pare ca o parte din bloggerii vechi au inteles ca Facebook nu e al lor si gratuitatea aceea vine cu un pret pe care trebuie sa-l plateasca si care e mai mare decat suma modica pe care trebuie sa o plateasca lunar/anual pentru domeniu, hosting si poate cateva plug-in-uri.

Si eu, la randul meu, am vazut cateva inegalitati clare pe Facebook, in afara celor cunoscute in urma ultimului mare scandal, dar pentru mine nu a fost niciun fel de problema, pentru ca am considerat intotdeauna Facebook drept un instrument pentru a-mi aduce audienta pe blog (chiar daca e din ce in ce mai greu sa faci asta) si nu un loc unde sa pun continut de calitate.

Facebook, asa cum functioneaza el in prezent, cred ca o sa moara; incet, incet oamenii isi vor da seama cat de toxic e si vor migra catre alte canale si instrumente din social media. Oricum se stie ca tinerii s-au dus pe Instagram si doar parintii lor se mai gasesc pe Facebook. Desigur, in afara de Instagram, se mai duc si pe alte retele, nu e singura varianta disponibila, mai ales ca si Instagram e implicat in scandalul despre care am pomenit mai sus, era nu stiu ce studiu legat de efectele psihologice, va spun sincer ca nu m-a interesat.

Blogosfera a pierdut in ultimii ani cativa oameni buni, care aveu ceva de zis, care puteau pune in ordine 2-3 idei pe blog si mai ales sa le scrie corect. Unii dintre ei nu vor mai reveni probabil niciodata, iar de hateri nu mai stiu nimic de ani de zile, am tot zis ca scriu un articol si pe tema aceasta, dar nu am apucat. Intr-un fel, a fost o pierdere pentru blogosfera, dar asa cum se intampla peste tot in viata, pierderea unora s-a transformat in castigul altora.

Chiar zilele trecute discutam cu un freelancer care mai facea campanii pe bloguri si era uimit ca jumatate din lista lui cu bloguri pe care voia sa le recomande disparuse, nu mai existau.

Cu toate acestea, revenirea unor nume celebre in blogosfera de altadata nu poate sa fie decat un beneficiu pentru toata lumea, agentiile vor lua din nou blogurile in vizor ca pe un instrument de promovare cu rezultate bune si chiar daca nu ajung la mine campaniile alea pentru A-listeri, sunt sigur ca vor exista si beneficii.

Oricum, cred ca ati observat ca in ultima vreme am inceput sa scriu mai des pe blogul personal si, din cand in cand, macar de dragul vremurilor trecute, si pe acesta.