Cine este beizadeaua?

Posted by

In urma cu multi ani, la un eveniment in Bucuresti, cineva care statea la masa cu mine, dupa ce s-a prezentat, mi-a spus ca e jurnalist, moment in care eu, instinctiv si fara sa-mi dau seama, am strambat din nas. Dupa o vreme, dupa ce ne-am cunoscut mai bine, domnul respectiv a indraznit sa ma intrebe, curios fiind, ce anume mi-au facut jurnalistii de am o parere asa de proasta despre ei. I-am spus sincer ca nici macar nu mi-am dat seama ca am strambat din nas atunci si ca intr-adevar nu am o parere generala foarte buna despre cei care se numesc jurnalisti.

Cu toate acestea, cunosc oameni extraordinari care sunt sau au fost jurnalisti; am prieteni atat la Bucuresti, cat si in presa locala, care isi fac treaba cu profesionalism, dar asta nu imi va schimba parerea personala ca mizeria din presa probabil nu va putea fi spalata niciodata.

La ultimul blogmeet au avut loc discutii interminabile pe aceeasi tema, discutii in care de obicei nu ma bag, pentru ca pur si simplu nu-mi mai place sa ma contrariez cu cineva pe un subiect pe care in 90% din cazuri am dreptate, pentru ca interlocutorul meu sa imi arate acele 10% cazuri in care eu nu am dreptate.

Sa revenim la BEIZADEA

Aseara, inainte de culcare, sotia imi arata pe telefonul ei un titlu: „Cine este BEIZADEAUA din Ploiesti care si-a facut masina zob dupa ce a plecat beat din Sky„, comentand despre imbecibilitatea presei si despre ce fel de oameni pun asemenea titluri. Desi avusesem o zi foarte stresanta si grea, aveam chef de glume: „Da cine e beizadeaua, da click sa aflu, nu pot sa dorm daca nu aflu cine e, da click acolo, hai, da click, ca vorbesc serios ca vreau sa aflu, vrei sa crap de curiozitate?„. Bineinteles ca glumeam, dar la fel ca un actor, atunci cand joci un rol, il joci pana la capat, asa ca mi-am jucat mai departe rolul de „disperat dupa beizadea” si nu am lasat-o pana nu a deschis articolul. „Sa vedem cine, sa citim, ….. aha autorul nu ne spune inca de la inceput cine e, vrea sa ii citim toata mizeria„, asa ca am citit sau am parcurs rapid cu privirea intreg articolul.

Problema e ca am ajuns la final de articol si nici gand sa aflu cine e beizadeaua. Chiar daca era o gluma si nu ma interesa in realitate despre ce fiu de politician sau baron local este vorba, chiar daca stiu ca ziarul cu pricina e o mizerie de cand il stiu, chiar nu ma asteptam sa vad ca autorul articolului (as spune ca e o gluma buna sa-l numesc jurnalist) a uitat sa puna numele respectivului in articol.

 

Legat de cuvantul BEIZADEA, in caz ca nu stiati, conform DEX (si a altor dictionare) inseamna fiu de domn, principe, print. Chiar daca este un cuvant invechit, care se foloseste astazi mai mult ironic, nu inseamna neaparat o jignire adusa cuiva, din punctul meu de vedere, dar cine sunt eu, un biet blogger, sa am dreptul macar sa-mi dau cu parerea despre profesionalismul jurnalistilor din ziua de azi.

P.S. Da, stiu, ziarul la care lucrezi tu nu e administrat politic, tu iti faci meseria ca un adevarat profesionist si exemplul de mai sus nu reprezinta decat cateva uscaturi din „padurea verde si frumoasa” a jurnalismului. Din pacate nu pot sa te contrazic, pentru ca eu, unul, nu citesc ziare, am mai mare incredere in subiectivismul bloggerilor si se prea poate ca mizeria care ajunge la mine uneori din ziare sa fie doar o pura intamplare, restul presei fiind de o calitate si un profesionalism net superior bloggerilor.