Un jurnal poate evita situatia de a acumula noi datorii. Acesta se dovedeste cu atat mai util, cu cat o persoana are mai multe datorii de achitat. Tinand cont ca plata unor datorii mai vechi se suprapune cu plata obligatiilor lunare curente (facturi, etc), cei care tin jurnalul trebuie sa se inarmeze cu rabdare si determinare.
Jurnalul datoriilor presupune notarea zilnica a cheltuielilor, scrierea dorintelor si cat costa indeplinirea acestora, ceea ce va permite o mai buna organizare a veniturilor. Jurnalul poate ajuta si in prioritizarea datoriilor: sa se stabileasca ce sume de bani se aloca pentru fiecare obligatie de plata, astfel incat sa nu mai existe noi restante de plata.
O idee de prioritizare a cheltuielilor este urmatoarea:
- Cosul zilnic de cumparaturi (mancarea de baza).
- Facturile la utilitati.
- Intretinerea locuintei.
- Credite curente, taxe si impozite.
- Datorii mai vechi catre firme (exista riscul executarii silite).
- Datorii catre persoane apropiate (acestea pot fi mai intelegatoare).
La sfarsitul jurnalului se pot nota obiectivele, termenele de indeplinire a acestora si beneficiile unei vieti fara datorii. Astfel, daca vreodata se simte descurajata, persoana care tine jurnalul poate sa isi reaminteasca usor motivatiile si beneficiile viitoare.
Printre motivatiile unei vieti fara datorii se pot aminti: cumpararea unei locuinte, sentimentul ca salariul nu se mai cheltuieste pe lucruri achizitionate in trecut, posibilitatea de a calatori mai mult, crearea unui fond de pensie suplimentar sau a unui cont de economii mai mare, etc. Cea mai importanta motivatie ramane disparitia stresului provocat de datorie: nu mai exista riscul retinerii veniturilor (poprirea pe contul de salariu) fara a putea controla acest lucru. De asemenea, nu mai exista riscul executarii silite a bunurilor detinute, in cazul in care persoana cu datorii detine bunuri de valoare.
Pentru o persoana care prefera sa puna totul pe foaie, un jurnal sub forma de caiet poate fi o solutie buna. Pe de alta parte, cei care nu vor sa uite notarea cheltuielilor si prefera sa inregistreze cheltuielile instant, pot folosi aplicatii mobile gratuite.
Ce se poate face cand datoria este la o firma de colectare creante
In situatia in care datoria a ajuns deja la o firma de colectare creante, atunci este bine de stiut ca de cele mai multe ori exista propria solutie online de gestionare a datoriei pe care le-o pune la dispozitie clientilor. Asemenea aplicatiilor bancare, solutiile online de gestionare a datoriilor arata stadiul debitelor restante si ofera variante de plata online, cu cardul. Curierulnational a scris cum isi ajuta KRUK Romania clientii sa scape de datorii. Compania a lansat, intre timp, numeroase modalitati de plata cu cardul si a dezvoltat noi solutii online in eKRUK, platforma in care clientii isi controleaza singuri datoria.
Indiferent ca este un jurnal sub forma de caiet, un jurnal sub forma de aplicatie mobila sau un cont pe platforma creditorului, important este sa se tina o evidenta reala a bugetului personal si sa nu se acumuleze noi datorii.