Foarte des sunt intrebat despre pachetele de gazduire si cel mai des mi se cere sa recomand ceva ieftin si bun, moment in care ma cam blochez, nu ca nu ar exista si variante ieftine si bune, dar bun se raporteaza foarte mult la ceea ce face siteul tau. Daca ai un site care are peste 10.000 de vizitatori pe zi, indiferent daca e un blog sau un magazin online sau altceva, nu va putea functiona in parametrii normali pe un cont de hosting de 10 euro pe an, pentru ca are nevoie de mult mai multe resurse.
As putea sa fac o paralela intre pacetele de gazduire web si transportul in comun. Cu autobuzul e ieftin, poate ai noroc de un autobuz cu doar cativa oameni dar la fel de bine s-ar putea sa ai un autobuz plin in care sa stai foarte inghesuit. Si de obicei „autobuzele” de la shared hosting sunt destul de inghesuite daca nu apelati la o firma serioasa dar daca aveti un site mic care nu necesita multe resurse ar putea sa fie si asta o optiune demna de luat in seama. Bineinteles ca exista variante mai scumpe precum firmele de taximetrie sau chiar cumpararea unei masini persoanale (server dedicat). Daca nu ai nevoie sa te deplasezi foarte des atunci optiunea unei masini personale nu e una foarte buna. La fel si cu un server dedicat, daca sta mai mult degeaba atunci nu are rost achizitonarea unuia, mai ales ca mai nou exista si solutii de hosting in cloud care pot aduce un plus de putere doar atunci cand asta e necesar.
Am sa ma rezul mai jos la trei aspecte de care trebuie tinut seama in momentul in care achizitionam un pachte de gazduire web.
Locatia serverelor
Daca majoritatea vizitatorilor siteului tau sunt din Romania, atunci e bine sa ai o firma care are serverele localizate in Romania, pentru ca indiferent de cat de rapide sunt conexiunile pe interent in ziua de azi tot exista o diferenta intre un site care se incarca tocmai de pe un server din America sau Japonia si alta intre un site care se incarca de pe un server de la Cluj sau Bucuresti. (Am enumerat doar ca exemplu cele doua orase, sunt datacentere serioase si in alte orase ale tarii, bineinteles)
Suportul oferit
In functie de nivelul de competenta pe care il ai la dispozitie poti selecta o firma care ofera suport 24/7 sau nu. Daca ai dat cateva sute de lei unui student sa-ti faca siteul si acesta e in sesiune si nu raspunde la telefon ar fi bine sa te poti baza pe suportul oferit de cei de la hosting pentru momentele in care siteul tau nu functioneaza. Chiar daca ai totusi un expert in firma care se pricepe la servere si TCP/IP sau alte minuni de genul asta, tot e bine sa fi atent la serviciile de suport pe care le ofera firma de la care achizitionezi pachetele de gazduire web.
Brandul
Sunt multe companii serioase pe piata dar sunt si multe care incearca sa faca doar profit. Eu personal nu agreez companiile foarte mari, dar asta nu din cauza serviciilor oferite ci din cauza suportului care in cadrul corporatilor nu este intotdeauna atat de rapid precum imi doresc eu. Asa ca o firma nu foarte mare dar cu renume este recomandata inaintea unuia dintre gigantii industiei, in plus eu am avut destule dureri de cap cu gigantii din hosting (si nu, nu ma refer aici la firma la care am lucrat)
In concluzie: Stabiliti-va clar necesitatile apoi alegeti cel mai bun raport calitate-suport-pret, pentru ca aceste aspecte te vor duce spre o alegere cat mai potrivita, pentru ca nu exista alegerea perfecta in cazul serviciilor de hosting.