Se discuta in ziua de azi de atacuri cibernetice mai des ca oricand; si, chiar daca un computer personal nu e intotdeauna o tinta demna de luat in seama, exista totusi un risc foarte mare de a te infecta cu anumite programe care sa se foloseasca de resursele computerului tau pentru a putea ataca retele sau servere mai mari.
De aceea, mi-am propus azi sa va vorbesc despre solutiile de securitate pe care le poti folosi la tine acasa si cateva sfaturi de care e bine sa tii seama pentru pastrarea integritatii computerului tau. Una dintre aceste solutii de securitate vine chiar din momentul in care ne conectam la internet, iar router-ul (pe care il primim de cele mai multe ori in custodie) vine cu un firewall destul de inteligent, care ne poate proteja de primele atacuri venite de la persoane rau intentionate sau de la diverse software-uri care ruleaza de-a lungul retelei de internet.
Desigur, configurarea unui firewall necesita de multe ori abilitati tehnice deosebite, dar cu siguranta puteti cere in momentul instalarii ceva setari in plus, in principiu sa inchida o parte dintre porturile de acces daca nu aveti nevoie de ele si astfel conexiunea dvs. la internet sa fie mai securizata.
Apoi, trebuie sa avem neaparat un software antivirus instalat pe calculator si, de asemenea, e important ca acesta sa fie actualizat la zi pentru a recunoaste cele mai moderne aplicatii de virusi si tehnici de virusare. Daca in trecut virusul era o sectiune de cod, ascunsa intr-un program, in ziua de azi tipul de atacuri s-a diversificat si exista o gama variata de aplicatii care pot face rau computerului tau si care nu sunt neaparat considerate virusi.
De exemplu, un cod suspect de pe o pagina web ar putea folosi resursele computerului tau in mod excesiv, in special procesorul, pentru a face tot felul de calcule complexe, necesare minarii de criptomonede. Un astfel de cod, chiar daca nu afecteaza permanent computerul tau, duce la incetinirea lui si la o uzare mai rapida. De asemenea, am o prietena care, de cate ori intra pe un site nesecurizat (adica fara https), in fata i se mai deschid alte 5 taburi cu site-uri de pariuri sau alte aiureli. I-am scanat computerul, ne-am uitat la setari, am cautat pe internet si tot nu i-am dat de capat, mai ales ca antivirusul, chiar daca era platit, cu licenta, nu detecta nimic. Avand in vedere ca se intampla asta indiferent de browser-ul folosit, m-a facut sa ma intreb daca nu cumva e o problema de la nameserverele care livreaza informatia sau de la ISP.
Revenind la subiect, securitatea computerului nostru este importanta. Consideram ca nu avem date importante pana in momentul in care le pierdem si ne dam seama cat de bun ar fi fost un antivirus sau un back-up al datelor. Am vazut asta la cativa neglijenti care nu au constientizat cat de importanta e munca lor decat in momentul in care au pierdut-o. Din pacate, virusul care se abatuse asupra lor criptase toate informatiile de pe hard, iar recuperarea lor era aproape imposibila; spun aproape imposibila, pentru ca atacatorii cereau o taxa drept recompensa si mai exista o mica sansa sa obtii totusi cheia de decriptare, dar era la noroc, pentru ca nu ai niciodata garantia ca intr-adevar vei reusi decriptarea lor.