Daca natura da, atunci sa folosim resursele naturii. Acesta este unul dintre principiile mele, astfel incat, inca din momentul in care am cumparat terenul, am inceput sa-mi fac planuri pentru achizitionarea de panouri fotovoltaice, eoliene, colectarea apei de ploaie si, de ce nu, extragerea ei din panza freatica.
Primul si cel mai simplu pas a fost sa construiesc un mic acoperis de aproximativ 4 metri patrati si sa cumpar doua IBC-uri (containere din plastic de 1000 de litri), in care sa colectez apa de ploaie. Bineinteles ca la o suprafata asa de mica, containerele pareau sa nu se umple niciodata, dar incet, incet, picatura cu picatura, la final de vara containerele erau aproape pline.
Problema e ca, spre toamna, am construit si magazia de gradina pe care am montat panourile solare, prin urmare avea sens sa mut si restul langa ea. Intrebarea e: cum muti un vas care contine aproape 1000 de litri de apa si deci greutatea lui este de peste o tona? Raspunsul: simplu, golesti vasul, il muti si il umpli la loc. Ceea ce am si facut.
Dar pentru a face asta, aveam nevoie de o pompa submersibila, asa ca am cautat pe net pompe submersibile si am luat-o pe cea care avea cea mai mica dimensiune. Pentru ca aveam o inaltime a apei destul de mica, am evitat sa iau una care se baga pe tub, din aceea subtire, dar foarte lunga, ci am luat una normala, dar cat mai mica cu putinta. Parea sa incapa pe gaura de la IBC, dar din pacate cu cativa cm nu am reusit sa o introduc direct in interiorul bazinului de plastic. Am zis ca momentan nu are rost sa le tai si am gasit o solutie alternativa.
Am sapat o gaura in pamant cat sa incapa o galeata mai mare de plastic, cu ajutorul unui jgeab am lasat sa curga apa in galeata si de acolo, cu ajutorul pompei, am mutat-o in celalalt vas. Teoretic, unul dintre ele era aproape gol, pentru ca am mai si consumat apa din el de-a lungul verii, in timp ce celalalt era aproape plin. Inainte de a face asta, trebuie sa va mai spun ca am mutat IBC-ul gol la locul lui, apoi l-am umplut cu apa si astfel am reusit sa-l mut si pe al doilea.
Cum a functionat intreg procesul, puteti vedea in clipul de mai jos, iar rezultatul final, cu IBC-urile mutate in noua pozitie, in pozele de la final de articol.
Pompa pleca cand se umplea galeata si apoi se oprea automat cand nivelul apei se apropia de fundul galetii, apoi dupa ce era iar aproape plina, pornea din nou, ceea ce nu era chiar o idee rea, avand in vedere ca nu voiam sa-mi supraincalzeasca inversorul de la sistemul fotovoltaic.
Pompa pe care am luat-o eu este pentru ape curate, exista si pentru ape murdare, dar cumva m-am gandit ca nu o sa arunc pompa intr-o groapa de mal si daca va fi nevoie vreodata de asa ceva pot pune ceva filtre in jurul ei astfel incat sa nu ajunga impuritati de dimensiuni prea mari in interiorul pompei. In functie de necesitatile voastre, va puteti orienta catre un tip sau altul. Mie o sa imi fie utila pe viitor sa pompez apa din lacul artificial pe care am de gand sa il amenajez, dar despre asta va povestesc in alt articol.
Ce a iesit la final puteti vedea in pozele de mai jos.
P.S. Unul dintre IBC-uri se afla mai jos, pentru ca nu am avut indeajuns de multi europaleti pentru a-l inalta si pe acesta.