Timpul potrivit pentru a cumpara o locuinta

Posted by

Achizitia unui apartament sau orice tip de spatiu de locuit reprezinta un moment in care investitiile de-o viata ajung sa fie cumulate intr-un singur bun. O astfel de decizie este fara doar si poate una ce cantareste destul de greu. Este de la sine inteles ca un viitor proprietar trece prin diferite faze de cercetare pana cand face si pasul deciziv. Va finaliza asta cand toti factorii sunt de partea lui.

Daca ne raportam si la un timp potrivit de a incheia contractul de vanzare-cumparare a unui imobil, exista clar si avantaje si dezavantaje ale fiecarei perioade. Daca interesul este in materie de apartamente de vanzare sau case, iarasi exista diferente majore. Iata cateva repere in acest sens.

Achizitia imobiliara vara

Pro: Dezvoltatorii imobiliari sunt mai interesati ca niciodata sa isi vanda proprietatile, incercand sa profite de fluxul mare de turisti sau romani intorsi acasa si dornici sa investeasca. Acesta ar putea fi si contextul perfect sa observati o disponibilitate mare pentru negociere.

De asemenea, daca va raportati la programe finantate de la stat si banci, precum Prima Casa, perioada este limitata. Cu alte cuvinte, cei interesati de astfel de finantari nu intarzie sa isi depuna dosarele, iar fondurile fiind limitate, nu se ajunge pana la final de an cu aprobari de genul. Asadar, cei care cauta sprijinul acestui program sunt constransi de situatie sa faca achizitia de imobil pana la o anumita perioada, de regula in primele doua trimestre ale anului.

Contra: Tocmai datorita unui numar mare de interesati, se inregistreaza un soi de competitie in randul celor care isi doresc sa cumpere. Asadar, puteti pierde destul de usor sansa unei achizitii daca nu sunteti flexibili la pret.

Achizitia imobiliara iarna

Pro: Mai putini interesati, mai multe sanse de a cumpara la un pret mai mic. Desi acest lucru nu este o garantie, desigur. De asemenea, fiindca sfarsitul de an de regula muta interesul catre alte achizitii (oamenii isi planifica vacante si programe de sarbatori), o investitie imobiliara ar putea fi mai avantajoasa, vanzatorii mai deschisi la negocieri ca oricand, atenti sa ofere un cadru perfect pentru cei care isi manifesta interesul de a cumpara.

Contra: Ofertele sunt putin mai limitate, pentru ca ceea ce ramane pe piata sunt imobilele nevandute cand piata era infloritoare. De asemenea, pentru ca tendinta pe piata este de vanzari mai reduse, nici preturile nu par sa fie la fel de ofertante sau predispuse la negocieri, intrucat vanzatorii nu isi doresc sa piarda si nu isi permit sa fluctueze, mai ales daca oricum au mai scazut preturile de-a lungul timpului.

Cercetare de piata

Fara doar si poate, aspectul primordial tine de cercetarea pe piata. Pana la urma exista diferite motive pentru care un vanzator isi pune casa la vanzare intr-o anumita perioada. Nu o vinde prea repede pentru ca nu este interesat sa piarda din pret. Explicatii de acest gen sunt multiple. Cert este ca un cumparator trebuie sa tina pasul cu ofertele pe piata, sa stie care este estimarea corecta a unui imobil. In acest sens, o sursa potrivita este portalul compariimobiliare.ro, acolo unde mii de anunturi se adauga zilnic, sunt actualizate si acoperirea este pe toata tara. Indiferent ce va intereseaza, de la case la apartamente, terenuri, chirii sau vanzari, aici se gasesc de toate.