Cum scrii un articol bun in 2017

Posted by

Nu sunt pasionat de masini si cu atat mai mult nu as fi omul potrivit pentru a viziona ce se intampla cu o masina veche din 1955 si in ce consta recuperarea acesteia. Am intrat din intamplare pe youtube si, in lista recomandarilor de pe prima pagina, aparea si acest clip; probabil am fost putin intrigat si atras de poza cu o masina veche undeva in padure si am dat click pe el din curiozitate.

Povestea insa, modul cum este ea spusa, m-a atras din primele secunde ale clipului si m-a facut sa o urmaresc pana la capat, aproape fara sa respir. Si asta pentru ca era pur si simplu fascinanta si nu-mi puteam dezlipi ochii de pe ecran pentru a vedea ce se intampla mai departe. Probabil ca, daca clipul ar fi durat o ora, m-as fi uitat si timp de o ora, ca sa vad ce se intampla. Clipul are peste 1 milion de vizionari, ceea ce ma face sa ma gandesc ca multi altii, la fel ca si mine, au fost prinsi in poveste si au urmarit-o cu nesat.

Cum sa spui o poveste in 2017

Introducere + o urma de mister: In urma cu 15 ani, un culegator de ciuperci povestea de o masina abandonata in padure. Pe baza indicatiilor de atunci, autorul nostru s-a apucat sa caute masina. Cautarea in sine te tine in tensiune. O gaseste sau nu o gaseste? Normal, in subconstientul tau, stii ca o gaseste, ca doar ai vazut poza de intro de la clip, unde aparea masina, dar in momentul acela, captivat de poveste, te lasi dus de ea si nu mai stai sa analizezi fiecare element, pur si simplu urmezi firul povestirii.

Fa-ti curios cititorul si acesta te va urmari cu placere pana la capatul povestirii. Bineinteles, daca reusesti sa-l tii captivat de povestirea ta pe tot parcursul ei.

Cuprinsul: Momentul in care incepi sa transmiti cu adevarat idea pe care ai vrut sa o transmiti in articol. Si aici o sa vedeti la final un exemplu prin care poti sa transmiti acelasi mesaj intr-un mod fascinant, dar si intr-un mod fad, care nu ar atrage prea multi cititori.

Plus valoare in interiorul cuprinsului: Daca sunteti atenti, chiar povestitorul ne spune despre faptul cum initial avea de gand sa vina cu un utilaj pentru a o remorca si a o aduce inapoi in lumea civilizata, dar i-a venit ideea de a chema cativa prieteni si a o readuce la viata chiar in locul in care a fost gasita. O varianta dificila, prin care trebuia sa duca piesele, printre care si un motor greu, undeva in munti la 1300 metri altitudine. Dar exact asta face diferenta majora dintre articolul tau si articolul scris de altcineva.

De remarcat ca au muncit pana noaptea tarziu pentru a repara masina. Tu faci asta pentru blogul tau?

Incheierea: drumul final prin padure (el insusi un moment captivant) si revenirea la civilizatie. Aici, chiar daca preferam o incheiere, in care sa vad cum arata masina dupa restaurare, cumva a lasat in continuare sa pluteasca misterul in aer, facandu-ma sa revin sau sa interactionez cu povestea, sa ma intreb oare ce s-a intamplat mai departe.

Daca faci asta, vei avea parte de interactiune pe blog si de cititori care vor reveni sa vada ce s-a mai intamplat.

Cum spui aceasta poveste?

O relatezi intr-un stil sec, fara sa adaugi emotie, sentimente, plus valoare si experienta ta personala sau incerci sa o spui intr-un mod in care nu a mai facut-o nimeni pana acum? In ce mod vei alege sa spui povestea ta?

Exemplu: Povestea spusa intr-un mod captivant

Bazat pe istorisirea unui culegator de ciuperci, care a zarit undeva in adancurile padurii un Volkswagen parasit in urma cu 15 ani, un tanar isi incepe cautarile in scopul de a da de urma acestei masini si de a o readuce la viata. Ajutat de o mana de prieteni, reusesc cu totii sa urce, la peste 1300 de metri inaltime, toate materialele necesare repararii masinii si, dupa doua zile istovitoare de munca, reusesc sa ii dea din nou viata. Urmeaza un drum anevoios prin padure, pe care aceasta masina il parcurge incet, cu grija, asemenea unui nou nascut.

Exemplu: Povestea expusa intr-un stil sec, fara a aduce un plus de valoare

Un tanar se apuca sa caute prin padure o masina parasita pentru a o repara. Dupa ce o gaseste, hotaraste sa o repare la fata locului, ceea ce implica un oarecare efort din partea lui si a prietenilor lor, iar masina coboara in cele din urma pe propriile roti, ajungand inapoi la civilizatie.

Alte sfaturi pentru a spune o poveste buna

Scrie cu inima, nu cu mintea. Pune-ti amprenta in poveste, transmite emotie prin intermediul ei.

Nu fii perfectionist in privinta datelor pe care vrei sa le comunici. Articolul scris de tine nu este o lucrare stiintifica. Permite-ti sa gresesti, de dragul povestii.

Gandeste-te 2-3 zile inainte la structura articolului, un fel de draft pe care il ai in minte ta si dupa aceea apuca-te sa-l scrii.

Dupa ce ai scris articolul, lasa-l nepublicat cateva ore, in care sa te ocupi de altceva, apoi revin-o asupra textului. Vei vedea ca unele fraze suna mai bine daca schimbi doar cateva cuvinte.