Desi atunci cand ai un blog si adaugi continut zi de zi, esti ferm convins ca articolele tale sunt cele mai bune din lume, de cea mai buna calitate si asa mai departe, totusi lumea nu se invarte nici in jurul tau, dar nici al blogului tau. Astfel ca, in timp, incepi sa iti dai seama ca nu toate articolele au fost la fel de bune, ca la unele se puteau aduce imbunatatiri sau altele au fost mai mult de umplutura. Desigur, daca iti propui sa scrii 2-3 articole pe zi, atunci e destul de greu sa ai numai articole wow si vei avea din cand in cand si articole de umplutura (cum le numesc eu), dar este important ca procentul acestora din urma sa fie cat mai mic posibil, mai ales daca vrei sa te faci remarcat in comunitatea bloggerilor din Romania sau, de ce nu, in comunitatea celor care scriu pe nisa ta.
1. Noteaza-ti ideea si las-o la „macerat” cateva zile
De multe ori imi notez diverse idei pentru articole, apoi la 2-3 zile, cand le revizuiesc, parca ideea articolului respectiv nu mai pare atat de wow ca in prima zi. De multe ori decid ca nu e un articol atat de bun ca sa merite efortul de a fi scris si renunt inca de la acest pas la respectivul articol. Atunci cand iti vine ideea de a trata un anumit subiect, propulsat de entuziasm, o sa fii ferm convins ca e o super idee, dar dupa cateva zile vei privi cu totul alti ochi subiectul respectiv. Daca in continuare ideea ti se pare buna, sau macar acceptabila, atunci apuca-te de scris, ca inseamna ca sunt sanse destul de mari ca sa fie o idee buna.
2. Vezi daca articolul tau este de ajutor pentru ceilalti si mai ales pentru cititorii tai
Asta nu inseamna ca toate articolele trebuie sa fie din zona „How to…” sau sa contina informatii tehnice din specializarile pe care le ai. Unele articole pot pur si simplu sa inspire si atunci va trebui sa analizezi daca mesajul pe care vrei sa il transmiti este indeajuns de relevant pentru publicul tau. Daca te-au impresionat profund anumite lucruri, atunci cu siguranta vei reusi cumva sa transmiti o parte din aceste sentimente si cititorilor tai prin intermediul cuvintelor.
3. Scrie un draft al articolului
Scrie intai un draft al articolului, pentru a vedea in mare cam cum va arata „produsul” tau la final. Fiecare articol pe care il pui pe blog este un produs pe care incerci sa il „vinzi” cititorilor tai. Dupa scrierea si revizuirea lui, adauga sau scoate din informatii, astfel incat mesajul articolului sa fie cat mai clar si mai usor de inteles. De multe ori vei vedea ca reformularea anumitor fraze pot imbunatati mult calitatea articolului.
Toate articolele care mi-au adus premii importante de-a lungul timpului au fost scrise in circa 1-2 ore, dupa care 3 ore sau chiar si mai mult au fost revizuite si imbunatatite. Mai schimbam un cuvant pe colo, o formulare mai seaca pe dincolo si tot asa, pana se obtinea un produs final exceptional.
4. Incurajeaza-ti cititorii sa isi aduca contributia prin comentarii
Cea mai simpla metoda de a face asta este de a-i intreba ce parere au ei despre subiectul pe care il tratezi. In felul acesta vei obtine atat feedback din partea cititorilor tai, cat si plus valoare in cadrul articolului. Chiar daca te-ai documentat in prealabil despre un anumit subiect, e posibil ca uneori sa-ti scape anumite aspecte pe care cititorii tai le vor completa daca ii indemni sa o faca.
5. Promoveaza-ti articolul
Nu astepta sa o faca altii, fii primul care isi promoveaza munca si e mandru de ea. Daca o vor promova si altii, cu atat mai bine pentru tine. Chiar daca unele persoane sunt mai introvertite si nu prefera sa isi arate prea mult din munca pe care o fac, sfatul meu este sa lasi deoparte diferite conceptii invechite si sa folosesti fiecare parghie pe care o ai la indemana, pentru a-ti promova munca pe care o depui.