Moare social media?

Posted by

De ceva vreme se intampla sa intru tot mai rar pe facebook, chiar si sa dau unfolow la tot felul de oameni care sunt experti in „virusologie”, „astronomie” si multe alte domenii desi abia daca au terminat cu chiu cu vai liceul, desi nici cu cei cu facultate nu mi-e rusine.

Acum cateva saptamani am pus o intrebare, eram curios de o chestie si am pus in paranteza ca nu doresc raspunsuri la misto, cu alte cuvinte daca nu credeai in respectiva idee trebuia sa taci. Ce crede-ti ca s-a intamplat, zeci de raspunsuri care de care mai amuzante, nici unul concret, nici un om (in lista mea, poate ceva mai atent selectata) care sa creada cu adevarat o teorie a consipiatiei pe care o adresasem in intrebare. Cu toate acestea a trebuit sa pierd timp sa citesc zeci de raspunsuri care nu contineau nimic, doar glume si pareri despre un subiect pe care as fi vrut sa il trateze lumea cu seriozitate.

Din pacate interentul s-a umplut de experti, in orice domeniu, in fizica cuantica desi nu stiu macar regulile de baza din fizica clasica sau macar diferenta dintre teoria relativitatii restranse si teoria generala, experti in biologie si anatomie care nu stiu diferenta dintre ARD si ADN si tot asa.

Asa ca incet incet Facebook moare si nu cred ca o sa reuseasca sa se reinventeze astfel incat sa prinda tractiune. Cand stateai pe vremuri la coada la lapte trebuia sa suporti parerile si barfele celor din jur, dar acum esti liber sa dai delete si sa renunti la contul tau pe oricare retea sociala.

In voga e Tik-Tok, dar momentan pot sa spun ca e distractiv, e plin de falsi guru care promoveaza sanatatea financiara si mentala, te invata cum sa ajungi milionar si cum sa ai succes in afaceri, dragoste si viata. Sfaturile lor insa de cele mai multe ori sunt la fel de bune ca cele pe care ti le dadea pe vremuri Mama Omida sau Adevarata fiica a mamei Omida.

Cum va arata viitorul social media?

Sa ne plangem e usor dar exista cu adevarat o solutie? As spune ca da, deja sunt pe un grup de whatapp (dar putea fi oricare alta platforma) cu oameni pasionati de sistemele fotovoltaice. De multe ori discutam despre proiecte la casa, sisteme de incalzire si alte subiecte care nu sunt neaparat legate de energia verde si sistemele de generare de energie.

E un grup mic dar nimeni in el nu crede ca le stie el pe toate, invatam unii de la altii si cand nu stim ceva intrebam pe ceialalti. Uneori cand avem nevoie de ajutor sigur cineva din grup vine cu 1-2 idei bune si aplicabile sau cu experienta proprie.

Microgrupurile. Cred ca asta e viitorul in social media, oameni pasionati de un subiect si care cauta sa schimbe idei cu alti oameni pasionati de acelasi subiect ca si ei.

Spre exemplu eu am infiintat un grup de educatie financiara, tot pe whatapp. Multi din grup sunt acolo pentru ca considera ca au ceva de invatat de ma mine si vor sa vada ce fac sau ce zic eu. Iar asta nu e bine, ca eu personal pot sa gresesc, pot sa dau sfaturi gresite si pe grupul respectiv, chiar daca eu l-am infiintat nu gasesc oameni cu care sa imi confrund ideile astfel ca intr-un final sa le putem imbunatatii si cu ajutorul lor sa ne imbunatatim viata.