mart. 18

Secretele impresionante ale cainilor Chihuahua

Secretele impresionante ale cainilor Chihuahua

Rasa de caini Chihuahua poate parea la o prima vedere inofensiva, galagioasa si fara prea multe de descoperit, insa este o rasa uimitoare prin istoricul sau. Proveniti din zona Mexicului, acesti caini sunt deosebit de receptivi la dresaj si foarte isteti. Descendentii lor sunt insasi toltecii – o civilizatie disparuta dinainte de vremea aztecilor. Se spune ca ei au domesticit aceasta rasa si au transformat-o in cei mai buni companioni. Dovezi care sustin acest fapt au fost gasite in regiunea Veracruz, de exemplu relicve antice care semanau cu Chihuahua (statuete din lut, picturi rupestre si sculpturi).

Marimea spune totul?

Cainii Chihuahua sunt foarte inteligenti si retin multe informatii. Acest lucru se crede a fi posibil datorita dimensiunii deosebite a creierului lor, care este foarte mare in comparatie cu restul corpului. Din acest motiv, multe dintre catelele din rasa Chihuahua prezinta dificultati la fatare. Dimensiunea capului puiutilor in raport cu corpul mamei duce la fatari grele, asociate de cele mai multe ori cu operatii de tipul cezarienei. Desi poseda un cap mare, corpul lor este mic, ba chiar se considera despre rasa de caini Chihuahua ca este cea mai mica din lume, nedepasind 2-3 kilograme. Lungimea blanitei lor poate ajunge la cativa zeci de centimetri, existand deopotriva varianta standard cu blana scurta si aspra, cat si cea cu blana lunga si matasoasa.

Succesul unei vieti indelungate

Durata de viata a cainilor Chihuahua este de pana la 20 de ani, intrecand cu mult alte rase de caini de talie mica, astfel ca stapanii aleg deseori un astfel de companion pentru ca se pot bucura timp indelungat de acesta. Care este secretul lor? Potrivit RaseDeCaini.ro, se considera ca rasa nu are atatea predispozitii genetice la boli grave. De asemenea, comportamentul si trasaturile fizice o fac sa reziste in orice conditii de mediu. Rasa Chihuahua este toleranta atat la frig, cat si la vremea calda, secetoasa, se adapteaza extraordinar la schimbarea mediului si e capabila sa ofere dragoste si atentie tuturor membrilor familiei in care locuieste.

Ce face cainii Chihuahua fericiti?

Nu multa lume cunoaste despre cainii Chihuahua faptul ca sunt cei mai buni caini de aport, intrecand chiar si labradorii. Un bat sau o minge aruncate in spatiul lor vizual se va solda cu atragerea atentiei cainelui si executarea unei manevre de aport catre stapan, chiar si in lipsa dresajului. Stapanii trebuie sa fie atenti la mediul in care se joaca cu partenerii lor canini, pentru ca exemplarele din aceasta rasa sunt sensibili la contactul cu apa, asa ca aportul de obiecte sau jucarii trebuie sa ramana in zona uscatului. O alta idee de activitate placuta cu acesti catei este plimbarea alaturi de alti patrupezi, Chihuahua fiind o rasa sociabila, dornica de joaca.

Desi desconsiderata uneori, pe baza staturii micute si a comportamentului agitat, aceasta rasa are o istorie uimitoare in spate, din care putem trage concluzia ca s-a dezvoltat armonios si a rezistat pe parcursul atator secole datorita unei rezistente de fier. Cainii Chihuahua sunt de departe rezultatul evolutiei raselor de talie mica si sunt exemplul comuniunii intre om si animale din timpurile stravechi.